- Reklama -hobby

Děláte i vy tyto chyby při péči o ručníky?

spot_img

Všimli jste si, že v luxusních lázních, hotelích, letoviscích jsou vždy jemné a měkké osušky bez skvrn? Hebké, svěže voní, výborně sají vlhkost. Proč také nemáte doma? Co děláte špatně při péči o ručníky a osušky?

V mnoha domácnostech vypadají ručníky a osušky po vícenásobném praní úplně jinak než když byly nové. Fľakaté, drsné a možná i trochu zvláštně páchnou. Toto vše nejčastěji bývá způsobeno praním. Nesprávné praní a sušení ručníků vede ke změně barvy, struktury
ak zápachu.

Osušky se používají pro všechny partie těla a tak zachycují i ​​tělesné nečistoty a bakterie. K tomu, abychom je odstranili z tkaniny, potřebujeme vysoce účinný čisticí prostředek. Najděme si čas na přečtení štítků, abychom se ujistili, že prací prostředek, který používáme obsahuje enzymy (proteáza, amyláza, celuláza). Enzymy rozkládají maz a skvrny.

Použití aviváže
Pokud se ručníky během pracího cyklu nevyčistí důsledně, přidání aviváže do cyklu máchání nesplní svou funkci. Naopak zachytí nečistoty ve vláknech a ručníky zůstanou špinavé. Vůně aviváže na chvíli fungují, ale když ručník znovu navlhne, pach, který způsobují zachycené bakterie se opět objeví.

Aviváž navíc obalí vlákna osušek a ručníků, a tak budou méně sát. Místo aviváže vyzkoušejte v máchacím cyklu použít jeden šálek destilovaného bílého octa. Ocet spláchne zbytky pracího prostředku, které zůstaly ve vláknech a ty zůstanou měkké a schopné sát vlhkost.

Neperete v horké vodě
Alespoň jednou za měsíc je třeba ručníky prát při vysoké teplotě, alespoň 60 stupňů Celsia – pokud tak neperete pořád. Je to potřebné i tehdy, když používáte méně účinný prací prostředek. Horká voda pomáhá rozkládat nečistoty a zbytky mycího prostředku.

Čistá pračka je základem čistého oblečení. Alespoň jednou za měsíc zapněte samočisticí program, vyčistěte filtr pračky, přihrádky na prací přípravky a vydezinfikujte těsnící gumu na dvířkách. Můžete přidat i dezinfekční prostředek, nebo nechte pračku projít prázdnou cyklem praní při 95 stupňů.

- Reklama -spot_img
spot_img

Redakce doporučuje

Články autora