Nejjednodušší způsob, jak si připravit vynikající domácí krutony

spot_img

Krutony koupené v obchodě mají sice dokonalý tvar, jsou navlas stejné, ale když ochutnáte domácí dle našeho receptu, už nikdy nebudete používat kupované. Ručně trhané domácí krutony jsou totiž ten nejlepší salátový a polévkový doplněk, jaký jste kdy měli. Pokud při jejich přípravě vynecháte nůž, budou dokonce chutnější a křupavější.

Jak vyrobit domácí krutony?

Máte-li bochník staršího chleba, nebo jen jeho polovinu, jste na půli cesty v přípravě domácích krutonů. K jejich výrobě můžete použít jakýkoli druh chleba, dle vlastního uvážení. Kouzlo chutných krutonů spočívá v tom, že starý chléb nasákne olej nebo máslo během pečení v troubě. Takže starší chléb vlastně funguje jako houba pro absorbování tuku. Čím více tuku krutony absorbují, tím budou chutnější. Samozřejmě je na vás, jaký druh tuku si vyberete.

Proč krutony nekrájet nožem?

Rovné a pravidelné řezy nožem působí jako bariéra pro olej, respektive máslo. Způsobí, že nemálo tuku vyšplechne na povrch a ještě více sklouzne na plech. Namísto krájení chleba na kostičky je lepší natrhat ho na kousky rukama. Nedělejte si starosti s pravidelností, ale ani s jednotnou velikostí každého kousku (samozřejmě, měly by být dostatečně malé, aby se vám vešly do úst). Nedokonalé tvary a velikosti hrají ve váš prospěch: vytvářejí další zákoutí, do kterých může olej prosakovat. Každý kousek by měl mít alespoň
50% vnitřního těsta, zbytek může být kůrka.

Lehké křupavé bagety se zlatavou kůrkou, které ocení celá rodina
Postup výroby krutonů

Když jste natrhali starší chléb, dejte ho do velké misky a pokapejte olejem nebo rozpuštěným máslem. Přidejte sůl, jakékoli bylinky nebo koření, které máte rádi. Rukama popřevracejte krutony a jemně do nich vmasírujte olej a koření. Nedokonalé okraje natrhaného chleba pomáhají tuku dostat se do středu každého kousku, výsledkem budou pro křupavé krutony s bohatou chutí. Když jsou kousky chleba obaleny tukem a kořením, rozložte je na plech na pečení v jedné vrstvě tak, aby nebyl přeplněný. Krutony pečte při teplotě 180 °C ve středu trouby. Po 10 minutách je popřevracejte a otočte i plech. Po dalších 10 minutách budou zlatohnědé, zvenčí křupavé a jemné uprostřed. Upravte načasování podle druhu chleba, vaší trouby a velikosti krutonů, aby se nepřipálily.

- Reklama -spot_img
spot_img

Redakce doporučuje

Články autora