Máte mraženou zelenou fazolku a nevíte, co s ní? Inspirujte se recepty, ve kterých ji můžete využít

spot_img

Během zimních dní začínáme vytahovat zásoby zeleniny z mrazničky. Většina slovenských zahrádkářů má takto uskladněné i zelené fazolky – ať už v celku nebo nasekanou na menší kousky. Případně přímo mraženou s koprem, jak se dává do klasické luskové omáčky. Mladé fazolky však můžeme využít v řadě dalších chutných receptů. Pokud jej máte v mrazničce více, inspirujte se, jak ji ještě lze využít.

Zelená fazolka se slaninou a cesnekem

Fantastická kombinace fazolky, slaniny, citrónové šťávy, bílého vína a česneku.

Ingredience na 8 porcí

6 plátků slaniny nakrájených na pásky
1 malá cibule nakrájená na tenké plátky
6 lžic masla
1 lyžice olivového oleje
3 stroužky česneku, lisované nebo strouhané
¼ šálku bílého vína nebo kuřecího vývaru
9 šálků mražených zelených fazolek (nechte je předem rozmrazit)
½ lžičky soli
½ lžičky česnekového prášku
¼ lžičky pepře
2 až 3 lžíce citrónové šťávy
PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Mražení ovoce a zeleniny
Jak mrazit úrodu ze zahrady? Není to také jednoduché, jak se zdá
Na velké pánvi opečte slaninu do křupava. Nechte z něj odtéct přebytečný tuk na papírových utěrkách. Na stejnou pánev přidejte olej a maslo a poduste cibuli. Přidejte cesnek a vaříme ještě minutu. Vmíchejte víno a směs přiveďte k varu. Duste odkryté 5-8 minut, tedy dokud se tekutina nezredukuje na polovinu. Přidejte zelené fazolky, sůl, česnekový prášek a pepř, zahrajte, duste, dokud fazolka nezměkne, ale měla by být ještě křehká. Odstavte, přimíchejte citrónovou šťávu a slaninu. Dobrou chuť!

Fazolka se slaninou
Zdroj: iStock
Vydatná zeleninová polévka s hovězím masem

Pomalu vařená jídla jsou trendem letošních chladných měsíců. Jsou zvláště bohaté na chuť, živiny, tvoří tak nejen skvělý oběd, ale i večeři, a skvěle zahřejí. Tato vydatná polévka se sice vaří tři-čtyři hodiny, ale při nízkých teplotách se nezničí tolik důležitých živin jako při rychlém vaření. I proto se ho vždy vyplatí uvařit víc.

450 g chudého mletého hovězího masa (10 % tuku)
1 střední cibule, nasekaná
2 stroužky česneku, lisované nebo strouhané
4 šálky zeleninového vývaru
2 šálky najemno nastrouhané kapusty
1 plechovka loupaných rajčat
2 lžíce worcestrové omáčky
1 lžička sušené bazalky
¼ lžičky pepře
280 g mražené kukuřice
255 g mražené zelené fazolky
Na velké pánvi s nepřilnavým povrchem na cibulce poduste hovězí maso a cibuli, dokud maso nezmění barvu. Přidejte česnek a vařte další minutu. Směs přeložte do vyššího hrnce a na menší hořák, plamen nastavte na slabší, případně použijte speciální hrnec pro pomalé vaření. Vmíchejte zeleninový vývar, kapusta, rajčata, worcesterskou omáčku, bazalku a pepř. Přikryjte a vařte 3-4 hodiny. Během posledních 30 minut vaření přidejte kukuřici a zelené fazolky. Servírujte s celozrnným chlebem.

Těstoviny s fazolkou a růžovými bramborami

Velice jednoduché a rychlé jídlo z jednoho hrnce. Chutí výborně.

Ingredience

500 až 600 g malých růžových zemiaků – rozpůlených
340 g celozrnných těstovin ve tvaru spirál
3 šálky nakrájené mražené fazolky
1 kelímek zeleného nebo červeného pesta
1 šálek strouhaného sýra

Brambory vložte do velkého hrnce, přidejte vodu k zakrytí. Přiveďte k varu a poté snižte teplotu a vařte nadále odkryté asi 8 až 10 minut, aby byly jemné. Vylijte vodu a zeminy přeložte do velké mísy. Mezitím uvařte těstoviny podle pokynů na balení a během posledních 5 minut vaření k nim přidejte zelené fazolky. Slijte vodu, odložte si z něj 3/4 šálku, těstoviny s fazolkami přidejte ke bramborám. Doplňte pesto a podle potřeby zvlhčete odloženou vodou z těstovin.

- Reklama -spot_img
spot_img

Redakce doporučuje

Články autora